H2860

De drie vrienden van Daniël in de vurige oven

Regio: Griekenland
Periode: 18e eeuw
Afmeting: 36,5 x 50,5 cm

Omschrijving

Het bijbelboek Daniël verhaalt over de profeet Daniël en zijn drie vrienden, die in ballingschap in Babylon leven. Koning Nebukadnessar laat een groot beeld oprichten en eist van al zijn dienaren dat ze voor het beeld knielen. Doen ze dat niet, dan dreigt hij ze in een brandende oven te gooien.
Daniëls vrienden, genaamd Sadrach, Mesach en Abednego, weigeren voor een andere god te buigen dan de god van hun voorouders. Hierop worden de drie mannen voor straf in de oven worden gegooid. Maar de koning en zijn gevolg zien dat de vlammen geen vat op de jonge mannen hebben. Tot zijn schrik ziet de koning dat zich een vierde gestalte bij de vrienden heeft gevoegd, die eruitziet als een godenzoon. Het blijkt een engel te zijn die de vrienden beschermt. De koning laat de mannen snel uit het vuur halen. Geen haar op hun hoofd was verbrand, hun mantels niet verschroeid, en er hing zelfs geen brandlucht om hen heen.
In deze uiterst zeldzame iconografie wordt de aartsengel Michael afgebeeld als de beschermer van de drie vrienden. Mogelijk diende de ikoon als bescherming tegen afvalligheid van het geloof of als bescherming tegen verwoestende brand.
In de zijluiken zijn de Moeder Gods, Joris de Drakendoder, de soldatenheilige Menas en de heilige Nikolaas afgebeeld.